sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Todella helpot ja hyvät sämpylät

Paistoin tänä aamuna (eilen illalla tehty taikina) näitä päältä herkullisen rapeita ja sisältä ihanan pehmeitä sämpylöitä. Mieheni totesi, että näitä kyllä voisi tehdä toistekin. No sepä ei onnistu ellei laita ohjetta talteen ja sitä vartenhan olen alunperin tätä blogia alkanut tekemään - hyviksi todetut reseptit löytää tarvittaessa uudemman kerran omista postauksista.
Ohjeen olen bongannut täältä ja tämä taitaa olla joku Sikke Sumarin resepti.


Hieman jouduin jauhojen määrää soveltamaan. Käytin vehnäjauhoja n 1dl vähemmän kun huomasin, että taikina ei kyllä ole enää yhtään löysä. Jätin taikinan pehmeäksi, en löysäksi. Ja koskapa taikinani ei ollut kovin löysää niin sämpylät muokkasin ohjeesta poiketen käsin.

Näillä sämpylöillä saa tosiaan kätevästi viikonlopun aamupalaan tuoreen leivän. Toinen vaihtoehto on tehdä taikina esim. arkiaamuna ja paistaa ne työpäivän jälkeen. Ovat varmasti ihania iltapalalla teekupposen kanssa nautittunakin.

Sämpylöitä tulee noin pellillinen. Näitä minun tekemiä, hieman alle naisen avatun kämmenen kokosia sämpylöitä tuli 10 kpl. Ajattelin että voisi tehdä myös esim. 3 patonkia tai vaikka 15kpl pienempiä pyöreitä sämpylöitä.

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
n. 6,5 dl vehnäjauhoja (taikinan pitää olla melko löysää/pehmeää)

Liutota suola reilun käden lämpöiseen veteen (+42°C).
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita esim. puukauhalla.
Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin lepäämään esim. yön yli.
Kun olet valmis paistamaan sämpylät, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille. Itselläni tämä kohta tosiaan tapahtui kahdella kouralla, ihan hyvin oli leivottavissa.
Huiskuta päälle hieman jauhoja, tee viillot pintaan ja paista +230°C uunissa n. 30-35 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti